Een E&M profiel: wat kun je er mee?

2 min read
Examentraining wiskunde B havo

Na de eerste paar jaren van je middelbare school, krijg je te maken met het maken van een profielkeuze. Deze keuze moet gemaakt worden tussen vier profielen: Cultuur en Maatschappij (C&M), Economie en Maatschappij (E&M), Natuur en Gezondheid (N&G) en Natuur en Techniek (N&T). In dit artikel lichten we het E&M profiel toe. Welke vakken vallen binnen dit profiel en, misschien wel belangrijker, wat kun je er mee? Welke toekomstdromen kun jij waarmaken met een E&M profiel? 

De verplichte vakken van profielen

Voor alle vier de profielen zijn er een aantal vakken die overlappen. Voor elk profiel zijn de volgende vakken verplicht: 

  • Nederlands
  • Engels
  • CKV
  • Lichamelijke opvoeding (LO)
  • Maatschappijleer

Ben je een VWO leerling? Dan is het ook verplicht een extra moderne vreemde taal (of Fries) te kiezen. Vaak is dit een keuze tussen Frans en Duits. Verder bevatten alle profielen het vak Algemene Natuurwetenschappen. Ben jij een gymnasiast? Dan moet deze vreemde taal Grieks of Latijn zijn. Tevens hoef je geen CKV te volgen, dit is voor leerlingen van het gymnasium vaak het vak KCV. 

De verplichte vakken van een E&M profiel

Elk profiel heeft een aantal verplichte vakken. Voor het E&M profiel zijn dit wiskunde (A of B), economie en geschiedenis. Verder dien je minimaal één extra vak te kiezen. Profielkeuzevakken binnen het E&M profiel zijn: 

  • Duits
  • Frans
  • Aardrijkskunde
  • Bedrijfseconomie
  • Maatschappijwetenschappen

Naast deze keuze, mag je nog een keuze-examenvak kiezen. Dit mag een vak zijn wat nog niet in je profiel zit. 

Voorbereiden op de toekomst

Binnen je vakkenpakket zullen altijd favoriete vakken zitten en vakken waar je met tegenzin aan werkt. Het vak interesseert je gewoonweg minder dan de overige vakken, waardoor je moeite hebt om hier tijd voor vrij te maken. Of je hebt veel moeite met een bepaald vak, waardoor het nodig is om extra aandacht aan dit vak te besteden. Het kan in dit geval helpen om huiswerkbegeleiding of bijles in te schakelen. Een professioneel bijlesbureau is StudentsPlus. Deze organisatie verzorgt bijlessen door heel Nederland voor alle vakken (van Engels bijles tot bijles economie) op jouw niveau. Met bijles of huiswerkbegeleiding van een gescreende bijlesgever investeer je in jouw toekomst, zodat die baan of dat toekomstpad wat jij voor ogen hebt, gerealiseerd kan worden. 

Wat kun je worden met een E&M profiel? Met een E&M diploma kun je diverse studierichtingen op. Denk aan studies als accountancy, bedrijfseconomie, marketing of bestuurskunde. Maar ook studies als integrale veiligheid, facility management, politicologie en (fiscaal)recht zijn geschikte studiekeuzes met een E&M profiel. Functies die je kunt bekleden in de toekomst lopen uiteeen van bedrijfseconoom, marketeer, boekhouder of werken als advocaat op een advocatenkantoor.