Een uitvaart kan, ondanks het verdriet, heel mooi zijn

Reacties zijn gesloten

Wanneer een dierbare komt te overlijden dan is dat verdrietig. Soms zelfs een schok, als het een onverwacht overlijden betreft. Het kan ook zijn dat jij en je dierbare het einde samen hebben zien naderen, toch zal er altijd verdriet zijn. Je mist iemand direct. Een telefoontje, een berichtje op Facebook of via Whatsapp… Zomaar even langs gaan voor een kopje koffie of samen op pad, het valt allemaal niet mee. Een mooie uitvaart kan je zeker helpen met het verwerken van je verdriet. Helemaal verwerken doe je zo’n gemis natuurlijk nooit, maar als je weet dat de uitvaart “in de geest van de overledene” gedaan is, dan geeft dat toch een goed gevoel.

Een uitvaart is heel persoonlijk

Wanneer je de tijd hebt gehad om met je dierbare te overleggen over de wensen met betrekking tot de uitvaart dan leef je er samen naartoe. De overledene maakt het laatste stukje dan niet mee, maar jij kunt ervoor zorgen dat hij of zij de uitvaart krijgt die gewenst is. De ideëen hierover kunnen zeer sterk uiteen lopen. De een wil een klassieke uitvaart met een begrafenis vanuit de kerk, een ander wil een groot feest terwijl de kist het crematorium ingaat. Ook de keuzes op het gebied van muziek, bloemen en verdere aankleding zijn heel persoonlijk. Daar kun je misschien wel wat hulp bij gebruiken.

Hulp van een uitvaartverzorger wordt vaak op prijs gesteld

En dat is niet zo gek. Zo’n uitvaartverzorger weet van de hoed en de rand en zal je goed kunnen adviseren over alle verschillende mogelijkheden. Zo kende ik iemand die de kist al een tijdje in huis had staan. Iedereen die op visite kwam mocht daar wat op schrijven of schilderen. Maar het kan zomaar zijn dat jij dat macaber vindt en dat jij liever wilt dat alles buiten de deur blijft tot jij er niet meer bent. Dat kan natuurlijk ook.

Een goede uitvaart is niet voor iedereen hetzelfde

Waar de een graag alles in de hand wil houden, tot en met de kleding van de gasten aan toe, laat de ander het los. Heb je te maken met een oud(er) of juist een jong(er) iemand? Was iemand gek op klassieke muziek of juist op death metal? Wil iemand met koets en wagen naar het crematorium gebracht worden of juist met een mooie auto naar de begraafplaats? Het is heel persoonlijk. Maar door rekening te houden met de wensen en voorkeuren van de overledene wordt het altijd een mooie uitvaart. Waar veel mensen troost uit kunnen putten.