HBO Journalistiek, dit kom je allemaal te weten:

2 min read

Heb je je havo, vwo of mbo diploma gehaald en ben je geïnteresseerd in de opleiding hbo journalistiek. Het werk van een journalist is erg belangrijk. Jij moet namelijk gaan vertalen op bijvoorbeeld de NOS wat er is gebeurd. Wat je vertelt moet wel echt gebeurd zijn. Tijdens de journalistiek opleiding leer je veel verschillende dingen. Zo leert je hoe je je moet inlezen, feiten onderzoeken, schrijven, analyseren en filmen, fotograferen en editen. De journalistiek opleiding is dus een erg brede opleiding, waarmee je een allround journalist kunt worden. In het eerste jaar krijg je veel les over de basisprincipes van de journalistiek. Zo leer je teksten schrijven, beeldend maken, media selecteren en de doelgroep bepalen. Vanaf het tweede jaar ga je je meer focussen op de praktijk. Je gaat je dus focussen op je praktische vaardigheden en leer je hoe je goed kan zoeken naar informatie en de beoordeling daarvan.

Past deze opleiding goed bij jou?

Weet je nog niet zeker of je deze opleiding leuk vind? Dan is het belangrijk om er goed over na te denken en je in te lezen op Hbostart.nl. Om er zeker van te zijn is het vooral belangrijk om naar open dagen te gaan. Hier krijg je erg veel informatie over de studie en krijg je de mogelijkheid om docenten en studenten vragen te stellen. Vooral het vragen stellen aan studenten is erg belangrijk. Studenten maken namelijk mee wat je echt leert en doet. Zij hebben daarom vaak ook een beter beeld bij de opleiding en kunnen je dus eerlijk vertellen of het wel of geen opleiding is die je moet kiezen.

Na de opleiding

Als je eenmaal de journalistiek opleiding hebt behaald, dan liggen er erg veel mogelijkheden klaar voor je. Je kunt aan de slag binnen meerdere sectoren.. Zo kan je bij de overheid, het bedrijfsleven, de televisie en de radio terecht. Doordat deze opleiding erg breed is kun je ook terecht als programmamaker, PR-medewerker, redacteur, communicatiemanager of proucer. De journalistiek opleiding is dus een erg brede opleiding en daarom ook geschikt voor veel mensen.