Wat houdt voorraadbeheer in?

Reacties zijn gesloten

Wat is voorraadbeheer? Voorraadbeheer is een zaak die niet bij ieder bedrijf evenveel aandacht krijgt. Zolang de voorraad maar boven een bepaald minimum en onder een bepaald maximum zit vinden de meeste inkopers het wel goed maar wat is voorraadbeheer nu precies? 

Snel leveren is fijn voor klanten

Bij voorraadbeheer wordt van een bepaald product een voorraad aangelegd zodat het product zo snel mogelijk aan de klanten geleverd kan worden als er vraag naar is. Bij een optimaal voorraadbeheer betekent dit dat er voldoende voorraad van een bepaald product op een bepaald tijdstip is zodat je geen nee hoeft te verkopen maar ook dat er niet teveel van is. 

Voorspeling van wat er verkocht gaat worden

Voorraadbeheer wordt nog wel eens handmatig gedaan maar dit geeft zelden een optimaal resultaat. Daarom is automatiseren een goede zaak. Met een softwaresysteem zoals Optiply kun je het voorraadbeheer volledig automatiseren. De gegevens van een webwinkel (daarvoor is het systeem bedoeld) worden bekeken en ingevoerd in het systeem. Dit zijn zowel externe als interne gegevens over bepaalde producten. Op basis van deze gegevens kan Optiply voorspellen hoeveel er van een bepaald product nodig is op een bepaald tijdstip en hoeveel er van verkocht gaat worden. Op die manier heb je nooit te weinig maar ook nooit te veel in het magazijn staan. 

Te veel op voorraad kan ook problemen geven

Denk je nu misschien dat te veel niet zo’n probleem is? Welnu, dat kan het wel zijn in een aantal opzichten. Als je te veel van iets hebt bestaat de kans dat je het aan de straatstenen niet meer kwijtraakt of dat het bedorven of uit de mode is voordat jij alles verkocht hebt. Daarnaast neemt het onnodig veel ruimte in het magazijn in die je vaak ook ergens anders voor kunt of wilt gebruiken.