Wat moet je allemaal regelen als iemand komt te overlijden?

2 min read

Een overlijden is altijd zwaar en emotioneel. We kunnen ons voorstellen dat er op zo’n moment zoveel op je af komt, dat je even niet meer goed weet wat er allemaal geregeld moet worden. Om deze tijd zo goed mogelijk te laten verlopen, helpen wij je graag een eindje op weg. In dit artikel zetten we dan ook een aantal tips op een rij met dingen waar je rekening mee moet houden als iemand komt te overlijden. Ben je benieuwd naar welke dit zijn? Lees snel verder!

Uitvaart regelen

Het eerste wat geregeld moet worden als iemand komt te overlijden, is de uitvaart. Wellicht heb je ooit met de inmiddels overledene gesproken over hoe diegene de uitvaart voor zich ziet. Wil diegene begraven worden of liever gecremeerd? Dit zijn allerlei zaken waar je rekening mee moet houden. Je kunt voor het organiseren van de uitvaart een professional inhuren. Diegene organiseert dan de grote zaken voor de uitvaart, zodat de familie meer rust en tijd heeft om afscheid te nemen van hun dierbare.

Nalatenschap

Als iemand komt te overlijden, laat diegene een erfenis na. In de meeste gevallen heeft iemand een testament opgesteld, waarin staat wie welke spullen mag hebben en wie de erfgenamen zijn. Helaas zijn er altijd nog veel problemen rondom het nalatenschap. Denk bijvoorbeeld aan het nalatenschap verwerpen, wanneer iemand weigert om de erfenis aan te nemen. Verder kan het ook zo zijn dat een erfenis ruzies opwekt onder de erfgenamen en moet er een Familie-Erfrecht advocaat ingeschakeld worden. In andere gevallen heeft de overledene geen testament en moet de familie dit dus zelf uit zien te zoeken. Gelukkig gaat het over het algemeen goed en kan er ook een erfrechtadvocaat ingeschakeld worden om dit proces gemakkelijk te laten verlopen.