Wat voor soort servies past bij wat voor soort horecaonderneming?

2 min read
porseleinen dinerborden

Iets waar elke horecaondernemer mee te maken heeft, is de volgende vraag: Hoe zoek je uit welk servies bij je zaak past en hoe stem je dit af met de rest van je onderneming?

Het is een belangrijke, maar ook een lastige vraag. Daarom wil ik je in dit artikel helpen om hier zo goed mogelijk over na te denken. Ga niet over 1 nacht ijs bij de aanschaf van jouw nieuwe porseleinen dinerborden of handgemaakt aardewerk, maar kom goed beslagen ten ijs. Dit voorkomt impulsaankopen en ondoordachte beslissingen.

porseleinen dinerborden

Waar moet je op letten? De prijs is natuurlijk een belangrijk criterium. Het is daarom raadzaam om vooraf je budget te bepalen. Hoeveel heb je te besteden en wat moet je er allemaal van kopen? Het is nogal een verschil of je alleen borden en bekers nodig hebt, of dat je ook dekschalen, etagères en presenteerschalen wilt aanschaffen. Kortom, maak een wensenlijst en budgetteer. Het is slim om je verlanglijst op te splitsen in twee categorieën: wat MOET je echt noodzakelijk aanschaffen en wat is leuk of handig als er nog geld over is. Hierdoor maak je voor jezelf helder wat de meeste prioriteit heeft.

Een tweede criterium, nauw verbonden met het eerst, is de vraag: aan welke kwaliteitseisen moet het servies voldoen? Hierbij moet je jezelf uiteraard afvragen hoe intensief bepaalde serviesstukken gebruikt worden. Let daarbij ook goed op of het servies geschikt is voor de vaatwasser. Gelukkig is dit bij het meeste servies tegenwoordig wel het geval, maar sommige porseleinen dinerborden of kwetsbare schaaltjes kun je alleen met de hand af wassen en dat lijkt me bij een restaurant of cafetaria niet echt de bedoeling.

Een derde punt is vervolgens de uitstraling die je wilt bereiken met jouw onderneming. Wat is je doelgroep? Wat staat er op het menu? Het is evident dat een frietje met een hamburger om ander servies vraagt dan een luxe filet Mignon of risotto op een bedje van zeekraal. Wat voor bedrijf wil je hebben, wat wil je uitstralen? Dit komt ook tot uiting in het servies dat je gebruikt.

Tot slot, laat je niet al te veel leiden door je eigen smaak en door trends. Over het algemeen is servies iets wat lang mee gaat. Ook als je aanpassingen doet aan het interieur van je onderneming is het fijn als het servies gewoon kan blijven. Neutrale basisstukken hebben daarom de voorkeur. Deze kunnen afgewisseld worden met enkele meer trendgevoelige items. Als je slim combineert kun je soms door de aanschaf van bijvoorbeeld alleen servetten of kaarsen al een hele andere sfeer creëren. Wees hierin creatief.

Tot slot wens ik je heel veel plezier bij de aanschaf van je servies. Besef, wat je ook kiest, als het voor jou en je zaak goed voelt dan gaan je klanten dat zeker ervaren en waarderen!

More Stories