Whiplash

2 min read

Het zou kunnen dat je je zorgen maakt over de klachten die je hebt in het hoofd of in de nek. Wellicht heb je een lelijke val gemaakt, of was je betrokken bij een ongeluk. Mogelijk zijn de gevolgen een whiplash. Maar wat is precies een whiplash en hoe zou je het kunnen omschrijven? In dit blog vertel ik je meer over de whiplash, zodat het misschien wel wat duidelijkheid kan scheppen voor jouw klachten.

Wat is het?

Een whiplash is de verzamelnaam voor klachten die zijn ontstaan naar aanleiding van abrupte bewegingen met het hoofd of de nek. Dit kan dus een verkeerde beweging zijn, maar heeft meestal een heftigere oorzaak. Vaak wordt een whiplash veroorzaakt bij een botsing of harde val, waarbij het hoofd een te snelle beweging maakt.

Klachten

Niet bij iedereen komen de klachten direct nadat het voorval heeft plaatsgevonden. Soms kan het een aantal dagen duren voordat je merkt dat er toch iets mis is. Gelukkig gaat het bij de meeste mensen vanzelf weer over. Echter geldt dit niet voor iedereen. Sporadisch komt het voor dat het lang duurt om te herstellen. Voor dokters is het ontzettend moeilijk om een whiplash als diagnose te geven. Het is een klacht die niet zichtbaar is bij het nemen van een Röntgen foto of MRI-scan en daarnaast wordt het artsen lastiger gemaakt vanwege het grote verschil in klachten tussen de patiënten.

De klachten die komen kijken bij een whiplash kunnen de volgende vormen aannemen: vermoeidheid, slapeloosheid, vergeetachtig, duizelig, pijn in aan de nek, schouders, rug of hoofd, of problemen met het concentreren. Zo als je ziet zijn het allemaal klachten die best een impact kunnen hebben op je leven. Dit kan ook nog resulteren in psychische klachten.

Behandeling

Bij een normale whiplash is het van belang om de eerste dagen genoeg te rusten. Vervolgens is bewegen juist enorm belangrijk. Hierdoor is de kans op snel herstel het grootst. Wat is er mogelijk als een whiplash langer aanhoudt dan twee weken? Dan is het verstandig om de hulp van een professional in te schakelen. Hierbij kan je denken aan de fysio of chiropractor. Deze twee vakgebieden zijn gespecialiseerd in het herstellen van lichamelijke klachten.

Schadevergoeding

Een whiplash kan veroorzaakt zijn door iemand anders. Bijvoorbeeld iemand die achter op jouw auto reed omdat hij/zij niet aan het opletten was. In zulke gevallen is het mogelijk om een whiplash advocaat in te schakelen. Deze professionals, zoals de letselschade advocaat Arnhem, zijn gespecialiseerd in het juridische proces dat komt kijken bij een whiplash. Het kan namelijk goed mogelijk zijn dat je recht hebt op een schadevergoeding.

Hopelijk zijn jouw klachten niet te ernstig en zullen ze snel weer opgelost worden. Houdt bij soortgelijke klachten goed in de gaten hoe het lichaam reageert en twijfel niet om een huisarts te bezoeken!

More Stories